2013. augusztus 16., péntek

8/16/2013 04:47:00 du.

Már rég nem láttam egy jó akciófilmet, de Támadás a Fehér Ház ellen ( Olympus Has Fallen ), az előzetes által keltett elvárásokat bőven kielégítette, sőt még hozzá is tett.
Az én véleményem szerint, ez a film teljes mértékben azt adja a közönségnek amire szüksége van, akár  a Római Birodalomban: Kenyeret és cirkuszt! Annyira nézőbarát beállításokat, és jó szereplőgárdát használtak, amik 2013 egyik legjobb akciófilmjévé emelik ezt a filmet.
Bár már ezt a filmet láttuk, noha nem ebben a formában, nem ezekkel a színészekkel, de már máskor is dolgoztak fel hasonló tematikát, mégis ez mit sem adja lennem a filmélményt.
A film története a következő: A Fehér Házat, Amerika bevehetetlen védőbástyáját (-mind a politikában, mind a közéletbe), elfoglalják az Észak-koreai "szabadkőművesek" és foglyul ejtik Amerika államfőit köztük az elnököt is. Majd miután a Ház összes belső emberét könnyedén elintézték, az elnök kirúgott személyi testőre fordít a helyzeten, ő egymaga pontra teszi az egész ferde szemű bandát, akik befészkelték magukat a Fehér Házba és a túszok kiszabadítása után hőssé válik. Ez után pedig az ország vezetőségének kinyílik a csipájuk és észreveszik, hogy esélyt kaptak egy új (és ezzel együtt egy jobb) ország létrehozására.
Elég jó még esti mesének is.

A főszereplő és felesége is a nép, a nemzet érdekeit szolgálják, a hősünk elnök testőreként szolgált, míg felesége ápolónő. A USA - Korea konfliktus előtérbe kerülésével csak még aktuálisabbá vált a film, még közelebbivé tették a nézőkhöz, ahol szinte már szabályszerűen Korea a gonosz, Amerika a barát. Így a Fehér Ház megtámadása Amerika megtámadásának a metaforájává válik. Ebben az értelemben egy teljesen politika orientált filmet nézhetünk. Így az elnök valamint az elnökhelyettes kiválasztására is (Aaron Eckhart - Morgan Freeman) a politika gyakorolt hatást. Amennyiben azonban nem vesszük figyelembe a film politikai vonatkozásait, a néző azzal az élménnyel marad, hogy egy KirályCoolMenőZsír filmet látott.

Konklúzióként levonhatjuk, hogy ez egy igazán jól megcsinált film. Mindenképpen érdemes megnézni, nem lehet rajta unatkozni.
Én az utolsó pillanatig a "This is The White House!" kiáltást vártam, nem is tudom miért...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése